Shingles on concrete roof

Hoe bitumenshingles installeren op betonnen dakdekken - introductie van Armourbase Thermo AD

IKO
27/09/2021

Een stabiel en glad dakdek is van cruciaal belang voor het verkrijgen van een stevig dak. Het meest populaire materiaal dat op de Europese markt voor dakconstructies wordt gebruikt is hout. Een volledig dek voor shingles wordt vaak opgebouwd uit OSB, multiplex of houten planken, gevolgd door een onderlaag en bitumen dakshingles die met dakspijkers in dat dek worden genageld.

Maar in sommige andere delen van de wereld, zoals Zuid-Europa, Afrika, het Midden-Oosten of Zuidoost-Azië, worden de dakconstructies en dekken gemaakt van massief beton ( omdat timmerhout niet altijd beschikbaar is) De mensen in deze gebieden hebben massieve huizen en daken gebouwd om zicht te beschermen tegen slecht weer, sterke wind en hitte. Het gebruik van beton biedt hun zekerheid in deze omstandigheden.

Om een betonnen dak te plaatsen, bouwt een ploeg eerst een raamwerk voor het beoogde dak. Deze frames kunnen verwijderbare betonvormen zijn of op hun plaats blijvende isolatiebetonvormen, die gewoon deel gaan uitmaken van het afgewerkte dak. Vervolgens wordt een betonmengsel gegoten, door het raamwerk verspreid en versterkt met stalen staven, die als een soort geraamte voor het uitgeharde beton dienen. Hoewel platte daken het gemakkelijkst te maken zijn van beton, zijn ook complexere hellende daken mogelijk. Deze opties maken het mogelijk betonnen daken aan te passen aan vrijwel elke gewenste woonstijl, hoewel schuine daken engineering en ontwerp vereisen.

Dakdekkers kunnen het dak bedekken met elk type dakbedekking om het de gewenste uitstraling te geven. Natuurlijk heeft een betonnen dak meer ondersteuning nodig dan een typisch houten dak. Het weegt veel meer dan hout, dus de buitenburen moeten in staat zijn om de gigantische betonnen plaat te ondersteunen. Steunvalken aan de binnenkant kunnen helpen, maar de constructie werkt het best als de betonnen muren, vloer en dak een stevig omhulsel vormen. Als een betonnen dak niet goed wordt ondersteund, kan het instorten, vooral als het wordt blootgesteld aan extra spanningen zoals aardbevingen.

 

IKO Shingles op betonnen hellende daken

Vanaf het voorjaar van 2021 zal IKO 2 oplossingen aanbieden voor het aanbrengen van asfalt shingles op betonnen dakdekken. Het bevestigen van de shingles met speciale betonnagels is een eerste oplossing voor hellingen > 15°. Voor hellingen > 4° - 15° kunnen shingles niet mechanisch bevestigd worden. IKO shingles kunnen gevlamd worden op Armourbase Thermo AD, een nieuwe onderlaag in het IKO productgamma die een waterdichte laag vormt en een perfecte bovenlaag vormt om shingles op te kleven/vlammen.

Wilt u meer weten over ons Armourbase Thermo AD concept? Neem contact met ons op!

Nagel methode

De constructie moet voldoen aan de lokale nationale materiaalstandaard en alle toepasselijke code-eisen voor lokale constructie. Het dak moet voldoende ondersteund worden om alle te verwachten dakbelastingen tijdens de installatie van de dakpannen en de daaropvolgende dakbelasting op te kunnen vangen. Het betonnen dak moet worden bedekt met een gladde laag mortel met een dikte van 25 tot 30 mm.

De mortel moet worden aangemaakt op basis van een verhouding, met één deel cement en drie delen zand. De mortel moet worden bedekt met een laag waterdichte asfaltprimer (Primer AD), die volledig moet drogen voordat de dakshingles worden aangebracht.

De dakshingles moeten worden geïnstalleerd met betonnen stalen nagels, bekleed met zink, met koppen van 9 mm nominale diameter en spiraalvormige staven. Zij moeten lang genoeg zijn om ten minste 19 mm in de mortel door te dringen. Voor standaard shingles met één laag, zoals Superglass shingles, raden wij 25 mm nagels aan, en voor gelamineerde shingles (Cambridge Xpress of Cambridge Xtreme) worden 30 mm nagels aanbevolen.

Let erop dat de nagels het beton niet raken en enkel de mortel penetreren. Alle andere installatievoorschriften voor IKO shingles moeten worden gevolgd, inclusief de plaatsing en hoeveelheid van de nagels, het gebruik van metalen gootstukken, enz. gezien de dichtheid en thermische massa van het betonnen dak is ventilatie in de luchtruimte onder het beton niet nodig.

Nieuwe Vlammethode

IKO Shingles worden gevlamd op de “Armourbase Thermo AD” waarvan de thermische hechtingseigenschappen op de onderzijde van het membraan worden geactiveerd wanneer de dakbrander de bovenzijde van het membraan, waarin de shingles worden geplakt, in brand steekt, zonder dat er spijkers moeten worden aangebracht. IKO Armourbase Thermo AD is een thermo-hechtend waterdichtingsmembraan op basis van bitumen en speciale synthetische polymeren. De door de vlam van de dakbrander geactiveerde (gesmolten) kleefmassa op de bovenzijde maakt een zeer hoge hechting van bitumineuze shingles mogelijk.

Door da warmte geactiveerde verbinden op de onderzijde maakt het mogelijk het product aan te brengen zonder initieel gebruik van warmte. Dakdekkers hoeven de Armourbase Thermo AD slechts één keer aan te fakkelen op de bovenzijde. Dankzij een snelle warmteoverdracht hecht het onmiddellijk aan het betonnen dek Shingles worden tegelijkertijd in de geactiveerde bovenzijde van het membraan geplakt. Armourbase Thermo AD en het gebruik van de nieuwe bitumen Primer AD is een absolute must voor zeer lage hellingshoeken van betonnen daken van 4° tot 45°. Voor hellingen hoger dan 15° moet Armourbase Thermo AD op overlappingen worden bevestigd met betonschroeven en metalen platen.

Aanbrengen van shingles

Het aanbrengen van shingles op de Armourbase Thermo AD onderlaag is vergelijkbaar met het reguliere shingle-applicatieconcept, dat begint met een startstrip (een shingle waarvan de tabs zijn afgesneden). Verwarm of vlam de bovenzijde van Armourbase Thermo AD totdat het polypropyleen matweefsel verdwijnt en de bovenste bitumenlaag gesmolten is. Leg de shingle op de gesmolten klevende toplaag van het membraan op de juiste plaats. Til indien nodig het bovenste deel van de shingle op met een troffel.

Verwarm het deel van het membraan net onder de opgelichte shingle. De achterkant van de bitumenlei moet worden verwarmd om een zo goed mogelijke hechting te krijgen. Ga verder met het bovenste deel van het dak. In wezen worden de shingles alleen om esthetische redenen aangebracht en komen de waterdichtheidseigenschappen van het dakbedekkingsmembraan. Het aanbrengen van shingles volgens deze methode sluit het gebruik van asfaltnagels uit... Armourbase Thermo AD membraan zal zorgen voor een totale en monolithische hechting tussen de drager en de bitumineuze shingles.

De details van het dak

Op de dakschilden en nokken is de onderlaag al bedekt met shingles. Daarom worden hoeken en nokken geïnstalleerd met het verlijmen van de delen. Op een betonnen dek wordt een stuk van 30 cm geknipt van Armourbase Thermo AD en op het bovenste deel van het dak over de laatste rijen shingles getoornd.  Daarna kan de dakbedekking over dit membraan worden getoornd.

Resume

IKO heeft twee snelle oplossingen voor de installatie van shingles op een betonnen dek. Met duurzame betonnagels gaat de plaatsing zeer snel, maar het hangt sterk af van de kwaliteit van de mortellaag. Een voordeel hierbij is dat shingles ook op hellingen hoger dan 45° kunnen worden aangebracht.

Het aanbrengen met behulp van een toorts met Armourbase Thermo AD is een vooruitstrevende methode die in staat is om specifieke toepassingen (betonnen dakdekken, daken met geringe helling) en functionele eisen op te lossen. De methode biedt tal van belangrijke voordelen, zoals een eenvoudige applicatie met tijdsbesparing als gevolg, maar heeft beperkingen bij steile hellingen (max. 45°).

 

OPMERKING: Met deze nieuwe methode kunt u ook alle typen IKO shingles op OSB-vloeren met een zeer geringe helling installeren. Het dek moet gemaakt zijn van OSB met een tand en groef verankering. Dit is om er zeker van te zijn dat er geen kieren zijn tussen de planken. De shingles kunnen dan worden aangebracht door het vlammen van Armourbase Thermo AD zonder het gebruik van dakspijkers. De toepassingshelling voor OSB dekken met deze methode is van 4°- 15°.