IKO Shingles Thermo Systeem

IKO Shingles Thermo System
Thermo AD Roof Concept
Colour

IKO Shingles Thermo Systeem

Het concept bestaat uit

  • een primer voor het dakdek en
  • een thermo-hechtend en door warmte geactiveerd waterdichtingsmembraan, 
  • waarbij alle residentiële IKO shingles op het membraan kunnen worden gekleefd (spijkeren is niet nodig!)

IKO Armourbase Thermo AD is een esthetische oplossing voor laag hellende daken in:

  • OSB (min. 4° - max. 15°) 
  • of beton (min. 4° - max. 45°) 

met een veilig conceptsysteem, afgewerkt met IKO shingles.

Productdata

Armourbase Thermo AD membraan

Lengte 7,5 m
Breedte 1,0 m
Dikte  2,5 mm
Type wapening Versterkt polyester
Afwerking bovenzijde Polypropyleen mat / Selvedge PE siliconen release film
Afwerking onderzijde PE siliconen release film
Koude flexibiliteit NPD
Treksterkte L/T 400/300 N/50 mm
Rek bij breuk L/T 35/35 %
Scheurvastheid nagelschacht L/T 120/120 N
Dimensionale stabiliteit -0,3 %
Weerstand tegen uitwendige brand Klasse F ROOF
Vuurreactie Klasse F
Waterdichtheid 60 kPa
Dampoverdracht 100000 µ
Afpelweerstand bij 180° op APP shingle 50 N
Afpelweerstand bij 90° op houten drager 70 N

 

Primer AD

Aspect Vloeistof
Kleur Bruin
Dichtheid bij 20° C in kg/l 0,98 - 1,08
Droogtijd uit stof Ongeveer 20 min. (+20°C)
Droogtijd bij aanraking Ongeveer 90 min. (+20°C)
Droog restant bij 130° C 30% ±5
Opbrengst 200/300 gr/m² afhankelijk van de absorptie van de ondergrond
Ontvlambaarheidspunt Niet ontvlambaar
Verpakking 20L

 

Mechanische bevestiging

Technische kenmerken Schroef EFHD-63045 Plaat DVP-EF-8040N
Diameter 6,3 mm 80 x 40 mm
Diameter gat - 6,5 mm
Lengte 45 mm -
Draad 40 mm -
Type kop/punt Torx T25 / Ricoh punt -
Verpakking 1000 pcs 500 pcs

Ideale oplossing voor...

  • Lage helling houten dek: Hellingen tussen min. 4° en max. 15° moeten horizontaal worden aangebracht zonder dat de Armourbase Thermo AD mechanisch op overlappende overlappende overlappen wordt aangebracht.
  • Betonnen dek: Horizontale toepassing zonder mechanische bevestiging op hellingen tussen min. 4° en max. 15°. Voor steilere hellingen (max. 45°), verticale toepassing met mechanische bevestiging van het membraan met schroeven (+ metalen plaat) op de overlappingen is verplicht.
  • Thermische isolatie op betonnen / OSB shingle dak (min. 4°- max. 15°): De thermische isolatie moet worden aangebracht en mechanisch worden bevestigd op het betonnen dek of op het OSB-dek, alleen voor hellingen tussen 4° en 15°. In deze gevallen moet Armourbase Thermo AD ook op overlappingen worden bevestigd, vanwege de hechting van de onderlaag op de isolatie-elementen.
  • Renovatie bestaande platte daken (> 4°): (alleen als het dak droog, schoon en waterdicht is) Primer AD + mechanische fixatie nodig om dit concept te installeren.

Hoe breng je de toorts aan op het systeem?

Aanbrengen van de underlayment op een houten terras

Breng het membraan parallel met de dakrand aan - verticale en horizontale overlappingen moeten min. 10 cm bedragen. Plaats de rol Armourbase Thermo AD en verwijder de beschermfolie aan de achterzijde. Bij warm, zonnig weer zal de onderlaag in korte tijd aan het houten terras kleven.

Voor hellingen tussen 4° - 15° is het niet nodig om de underlayment op overlappingen te bevestigen. Het is aan te raden om te kiezen voor degelijke metalen gootstukken aan de dakranden en de dakspanten.

Zorg voor horizontale en verticale overlappingen van 10 cm tussen de banen en verwijder de zelfkantfolie aan de zijkant. Na het aanbrengen een geschikte roller gebruiken en druk uitoefenen over alle overlappingen.

De hechting van Armourbase Thermo AD zal beginnen met het aanbrengen van bitumineuze shingles door middel van torch-on.

Aanbrengen van de underlayment op een betonnen dek

Breng het membraan parallel met de dakrand aan - verticale en horizontale overlappingen moeten min. 10 cm bedragen. De plaatsing van Armourbase Thermo AD op het betonnen dek met hellingen hoger dan 15° moet loodrecht op de dakrand staan.

Het betondek moet voor het aanbrengen geprimerd worden met de Primer AD (bitumineuze primer). Plaats de rol Armourbase Thermo AD en verwijder de loslatende folie aan de achterzijde. Bij warm, zonnig weer zal de underlayment zich in korte tijd hechten aan het geprimerde betondek. Bij koud weer kunt u de Armourbase Thermo AD onderlaag helpen zetten met een heteluchtpistool of een zaklamp.

Voor hellingen tussen 4° - 15° is het niet nodig om de underlayment op overlappingen te fixeren. Voor betondekken met hellingen tussen 15° - 45° is fixatie wel verplicht. Dit kan worden verzekerd met schroeven en metalen drukplaten voor beton. Op overlappen moeten om de 30 cm gaten worden voorgeboord. Het is aan te raden om goede metalen gootstukken te gebruiken bij de dakranden en de dakspanten. Zorg voor horizontale en verticale overlappingen van 10 cm tussen de banen en zorg ervoor dat u de zelfkanten van de folie verwijdert. Na het aanbrengen een geschikte roller gebruiken en druk uitoefenen over alle overlappingen.

De hechting van Armourbase Thermo AD zal beginnen met het aanbrengen van bitumineuze shingles door middel van torch-on.

Horizontale "Armourbase Thermo AD" toepassing op laag hellend betondek (4°-15°)

Verticale "Armourbase Thermo AD" toepassing op betondek (15°-45°) met mechanische bevestiging

Neem contact met ons op voor meer informatie over het Armourbase Thermo AD toorts op membraan systeem

Aanbrengen van bitumineuze dakshingles op houten en betonnen dek

Deze shingle applicatie is vergelijkbaar met het reguliere shingle applicatie concept dat begint met een starter strip (een shingle met tabs afgesneden). Aanbrengen door de toplaag van Armourbase Thermo AD te verhitten/vlammen totdat het polypropyleen matweefsel verdwijnt en de bovenste bitumenlaag gesmolten is.

Leg de shingle op de gesmolten bovenste lijmlaag van het membraan op de juiste plaats. Til indien nodig het bovenste deel van de shingle op met een troffel. Verwarm het deel van het membraan net onder de opgelichte shingle. De achterkant van de bitumenlei moet worden verwarmd om een optimale hechting te verkrijgen.

Ga verder met de diagonale plaatsing van shingles, zonder gebruik te maken van nagels. Het is niet nodig om de shingles van bovenaf aan te fakkelen. Te veel warmte kan de shingles beschadigen. In principe worden shingles alleen aangebracht om esthetische redenen en de waterdichtheid die van het dakbedekkingsmembraan wordt afgeleid. Bij de torch-on methode en hellingen tot 45° is het bevestigen van shingles met nagels niet nodig.

Het Armourbase Thermo AD membraan zal zorgen voor een totale, monolithische hechting tussen de drager en de bitumineuze shingles.

Brand enkel aan de bovenzijde van het membraan en kleef de shingles in de geactiveerde Armourbase Thermo AD. De bitumineuze dakspanen niet fakkelen!

Aanbrengen van shingles met de fakkel op een OSB houten dek met een helling tussen 4° en 15°

Aanbrengen van shingles met de fakkel op een betonnen dek op een helling tussen 4° en 15°

Aanbrengen van shingles met de fakkel op een betonnen dek op een helling tussen 15° en 45°

Nokken en hoeken op een houten dek

Bij hoeken en nokken is de onderlaag al bedekt met shingles. Daarom worden heupen en nokken geïnstalleerd door de delen te verlijmen. Voor de heup of de nok kan de Armourvent Multi ventilatie worden aangebracht vanaf een helling van 4°. 

Armourvent Multi moet aan beide zijden worden verlijmd met de IKO Shingle Stick en vervolgens op het houten dek worden genageld. Hierna wordt de shingle capping er overheen aangebracht op dezelfde manier als bij een dak > 15°.

In speciale gevallen, wanneer de isolatie zich tussen het houten dek en de shingles bevindt (het warme dak) en de helling van dit dak tussen 4° - 15° is, is de mechanische bevestiging verplicht.
De beste en meest aanbevolen oplossing is dan om APP shingles over deze structuur te felsen.

Voor hellingen tussen 4° en 15° raadt IKO aan om een extra OSB of houten wig te plaatsen en de nok te verhogen met Armourvent Multi ventilatie. Dit vermijdt waterinfiltratie in geval van plasvorming in de buurt van deze nok.

Nokken en hoeken op een betonnen dek

Op een betonnen dek wordt een stuk van 30 cm afgeknipt van Armourbase Thermo AD en op het bovenste deel van het dak over de laatste rijen shingles getoornd. Vervolgens kan de dakbedekking over dit membraan worden getakkeld. Gezien de dichtheid en de thermische massa van betonnen dakbeschot is ventilatie in de luchtruimte onder het dakbeschot niet nodig.

Accessoires

IKO Armourbase Thermo AD

IKO Armourbase Thermo AD

Thermo-adhesive and heat activated waterproofing membrane
7,5 x 1 m
IKO Primer AD

IKO Primer AD

Bituminous water based primer for good adhesion
20 kg
Mechanical fixing Thermo AD

Mechanical fixing Thermo AD

Screw and plate for fixing Armourbase Thermo AD
Screw: 6,3 mm - Plate: 80 x 40 mm

Shingles