Dummy content header

Verlengd plat en schuin dak: hoe op te lossen?

Heeft u aan uw woning een aanbouw met een lage dakhelling die aansluit op een standaard dakhelling? Of plant u een uitbreiding van een wintertuin, een buitenkeuken of een garage op uw bestaande shinglesdak? We laten u zien hoe u een laaghellingsdak en een verlengd plat dak installeert dat is aangesloten op een shinglesdak met een standaardhelling .

Eerst wat basisinformatie:

Standaard shingles kunnen worden gebruikt op dakhellingen van 15° tot 85°. Als de helling van uw bijgebouw hoger is dan 15°, kunt u elk type dakspaan installeren dat u verkiest of degene gebruiken die op uw bestaande hoofddak is geïnstalleerd. Bekijk onze tutorial over dakbedekking, die de installatie van elk type IKO-shingles laat zien.

Als de dakhelling van de aanbouw  tussen 9,5° en 15° ligt, dan is Cambridge Xtreme 9,5° wat u zoekt. Deze esthetische gelamineerde shingle kan geïnstalleerd worden op hellingen van 9,5° tot 90°. Voor een dergelijke laaghelling moet het dakvlak worden gemaakt van OSB-platen met een dikte van minimaal 22 mm. Op dit dakterras dient IKO Armourbase Pro PLUS  of  Armourbase STICK ondervloer te worden geplaatst. Installeer vervolgens het dak volgens de algemene installatie-instructies voor de Cambridge Xtreme 9,5° shingles. De verandering van de dakhelling tussen de lage en hogere helling moet worden gemaakt met metalen gootstukken..

Cambridge Xtreme 9,5° application extended flat

Voor aangehechte daken met een hellingshoek van minder dan 9,5° moet u gebrande asfaltrollen gebruiken. Gebruik ook asfaltrollen voor verlengingen met een helling van minder dan 15°, waarop u geen Cambridge Xtreme 9,5°shingles wilt gebruiken. Asfaltrollen worden op elkaar gebrand, dit zorgt voor weerstand tegen alle weersextremen op lage dakhellingen.

Hoe maak je een vast dak met een lage helling?

Installeer droge planken of OSB-platen op het houten frame. Houd er rekening mee dat sneeuw op lage dakhellingen langer zal blijven liggen, dus het is aan te raden om massiever materiaal te gebruiken dat het toegenomen gewicht kan dragen, bijv. OSB-platen van  minimaal 22 mm dik.

Zorg er bij het gebruik van planken voor dat ze niet alleen droog zijn, maar ook niet verdraaien na plaatsing op het dak. Zorg voor de juiste helling en afvoer van water in elk deel van het dak. Vermijd situaties waarin planken van verschillende dikte een verdieping in het dak vormen die water kan vasthouden en lekken kan veroorzaken!

OSB for shingle roof deck

Onderlagen voor toepassing met een zaklamp

Monteer na de installatie van het dakvlak de goothaken en dek de gootrand af met een metalen afdekplaat. Installeer de  IKO Base ondervloer  (= nieuwe naam voor IKO Armourfix) horizontaal door aan de rand van de goot uit te rollen en met spijkers in de vlonder te spijkeren van 20 – 40cm naar elke richting. De volgende rij onderlaag moet boven de eerste rij worden uitgerold met minimaal 10 cm overlap en om de 20 – 40 cm opnieuw worden vernageld. Ga door tot 40 cm boven de voeg van het lage en schuine dak.

Extended flat roof connected to shingle roof

Vraag: Is het nodig om de IKO-onderlaag te gebruiken of kan elke asfaltonderlaag worden gebruikt?

IKO Base is een APP-gemodificeerde asfaltrol die dient als onderlaag onder de bovenste asfaltrol IKO Armourvalley en er compatibel mee is. Dit betekent dat het dezelfde attributen heeft en "werkt" als IKO Armourvalley. Als een andere incompatibele basisrol als onderlaag wordt gebruikt, kunnen de rollen van elkaar worden losgemaakt. Als u de IKO base niet gebruikt als onderlaag kan het een slecht functionerend dak als gevolg hebben. Dit kan zelfs leiden tot een vermindering van de waterdichtheid van het dak.

Top asfalt rol

Gebruik de  IKO Armourvalley  in dezelfde kleur als uw shingles op het schuine hoofddak. Gebruik voor het branden van de rollen metalen zijgootstukken om houten constructies en het dek te beschermen. U kunt ook een andere houtbeschermingsmethode gebruiken om ze te beschermen tegen regen of sneeuw.

Brand de bovenste rol volledig op de onderlaag IKO Base. Volg de instructies voor standaard asfaltbranden. De naden van de bovenste rol mogen niet samenvallen met de naden van de onderlaag. De overlappingen moeten min. 10 cm. De toprollen moeten over het hele dak van de aanbouw worden gebrand en moeten met een steilere helling tot ca. 40 cm aan de overlapping tussen de twee dakdelen. De bovenste rij van de Armourvalley moet steeds afgedekt worden of onder de eerste rij shingles op het hoofddak geschoven worden.

Armourvalley Tile Red (10)

Vraag: Is het nodig om IKO Armourvalley als toprol te gebruiken of kan een andere asfaltrol worden gebruikt?

IKO Armourvalley is een hoogwaardige asfaltrol die verschillende voordelen biedt die de meeste andere rollen niet bieden. Het asfalt in IKO Armourvalley is APP aangepast. Het betekent dat het bestand is tegen zowel wrede winterse omstandigheden als hoge temperaturen. In de zomer kan de daktemperatuur oplopen tot 100° C, en zelfs bij zo'n hoge temperatuur heeft het asfalt niet de neiging om zacht te worden of af te lopen. Deze functie is met name nodig voor dakhellingen tussen 5°-15° of hoger, waar anders verwerkt asfalt zou kunnen vloeien als gevolg van een hogere helling. Een ander voordeel van IKO Armourvalley is het brede kleurengamma dat overeenkomt met de kleuren van IKO shingles. Op het dak van de aanbouw krijgt u dezelfde kleur als op alle andere delen van het dak.

Installatie van shingles op de steilere helling van het dak

Op een steilere helling van het dak beginnen we met een startstrook op ca. 15 cm boven de dakhellingsvoeg. Ga dan op een standaardmanier te werk om shingles te installeren, zoals vermeld in de video hierboven.

 

Als u deze richtlijnen opvolgt, zou u het dak van uw aanbouw in een mum van tijd moeten kunnen verbinden met uw shinglesdak. Succes!