Shingle roof in winter time

Hoe houdt u uw shingles dak winterhard

De koude winterdagen staan voor de deur. Dus om ervoor te zorgen dat u de komende maanden met een gerust hart de winter doorkomt, geven wij u enkele tips en trucs voor een wintervast shingles dak.

1. Loop om uw huis heen en kijk of er problemen zijn die vanaf de grond zichtbaar zijn. Een voorbeeld hiervan kunnen boomtakken zijn die in de buurt van uw dak groeien, die mogelijk uw huis kunnen beschadigen tijdens een winterstorm of afbreken door hevige sneeuwval.

2. Controleer uw dak van binnen en van buiten, maar neem altijd de nodige voorzorgsmaatregelen. Houd de dakgoten vrij van obstructies. Als u deze controle uitvoert tijdens winterweer, zorg er dan voor dat uw dak vrij is van bijna onzichtbare ijs- of vorstafzetting op het dak of het dekoppervlak. 

3. Controleer uw zolder na een regenbui. Als er lekkages zijn, zullen watervlekken dit duidelijk laten zien. Vooral plekken waar 2 soorten materiaal samenkomen, zoals schoorstenen en dakgoten, zijn bekende lekkageplekken. Deze verschillende materialen hebben de neiging om na verloop van tijd uit elkaar te gaan, omdat ze niet goed hechten.

4. Bij het verwijderen van sneeuw of ijs uit een vallei of andere dakgedeelten, moet de nodige voorzichtigheid in acht worden genomen om beschadiging van het dak te voorkomen. Gebruik voor de veiligheid een verlengstuk met een lange steel. Klim nooit op een nat of besneeuwd dak. Gebruik geen schop om sneeuw te verwijderen, dit kan uw shingles dak beschadigen.

Welke wintervoorzorgsmaatregelen kunt u nemen bij het plaatsen van een nieuw shingles dak?

Ventileer uw dak:

Door uw dak te ventileren zal de temperatuur van het buitendak en het binnendak gelijk worden getrokken. Uw dakstructuur zal dan bestand zijn tegen plotse temperatuurschommelingen. Meer informatie over ventilatie kunt u vinden in onze blog over dak- en zolderventilatie.

 

Sneeuwstoppers:

Een sneeuwstopper moet in de kopschoot worden genageld. Volg de instructies van de fabrikant over de vereiste hoeveelheden per m². De volgende dakspaan bedekt de spijkers van de aangebrachte sneeuwstop.

Voorkomen van ijsdammen:

IJsdammen zijn het resultaat van voortdurend bevriezen en ontdooien van sneeuw als gevolg van ontsnappende warmte uit het huis of van dakgoten die vollopen met bevroren smeltwater. Dit kan gebeuren bij de meeste soorten dakbedekking; als het zich voordoet, kan water onder het dak worden gedreven, wat schade aan het plafond, de muren, de isolatie en de dakgoten kan veroorzaken. IJsdammen kunnen worden voorkomen door:

1) Het aanbrengen van een dampscherm boven de warme ruimte van het huis.
2) De zolder te isoleren.
3) De zolder te ventileren.

Wat te doen als u een nieuw dak installeert tijdens de winter?

De juiste prestaties van shingles die bij koud weer worden gelegd en gebruikt, kunnen worden bereikt door de onderstaande aanbevelingen op te volgen: Zorg ervoor dat het dak goed geventileerd is. Wees voorzichtig bij het verwerken van shingles in koud weer. Als u in een gebied bent waar het 's winters vriest, dient u een dakrandbescherming te gebruiken om waterschade door ijsdamvorming te voorkomen.

Gebruik een zelfklevende onderlaag zoals IKO's Armourbase Stick. Deze is gemakkelijker te verwerken bij koud weer. Bij koud weer bitumen dakshingles met de hand afdichten met een mastiek met elastomere polymeren zoals IKO's Shingle Stick. Bij het aanbrengen van nokdoppen, de shingles die als nokdoppen gebruikt worden op een warme plaats bewaren; zo zijn ze flexibel genoeg om te buigen.

Of u nu uw dak winterklaar maakt of een nieuw dak installeert, wees altijd voorzichtig als u 's winters op het dak loopt. Veel succes!